Selecteer een pagina

In elk familiesysteem spelen dynamieken die door de generaties heen worden doorgegeven. Een dynamiek hangt nauw samen met de ordening in de onderlinge relaties in het systeem. Als de ordening niet klopt, ontstaat er onrust. Deze (onrustige) dynamieken zijn dus groter en breder dan het individu en betreffen het gehele systeem. Dit gebeurt onbewust en heeft grote invloed op het gedrag van de mensen van het systeem. Dit zelfde principe geldt ook voor leden in organisaties.

Een opstelling kan de vraagsteller helpen zich bewust te worden van de achtergrond en oorzaak van ineffectief gedrag en gebrek aan welbevinden. De vraagsteller ‘ziet’, voelt en ervaart wat er mis is en vindt in de beweging van de ziel de balans terug, de rust waarnaar het systeem streeft. Deze beweging dient zich vanzelf aan en moet worden afgemaakt. Elke zielsbeweging moet worden afgemaakt.

Wanneer de beweging stopt, ontstaat er onrust en/of spanning. Dit ervaren de representanten in de opstelling net zo als in de werkelijkheid.

De zielsbeweging komt soms traag op gang en kan niet worden geforceerd. Laat het gebeuren. Voor de coach is het dan de kunst om te wachten op de beweging die zich aandient en te vertrouwen op de kracht van het niet-weten, het niet doen. Dan vertrouw je er tevens op dat de vraagsteller het antwoord al in zich heeft. Het hoeft niet meteen ‘rond’ te komen, de impact van een opstelling werkt door in de tijd.

Woorden zijn niet meer nodig, de zielsbeweging is belangrijk. De ziel neemt de tijd en doet zijn werk geruisloos.

In een terugkom gesprek is het mogelijk om te bespreken wat er gezien moest worden en wat er nog nodig is om (nog) te doen.