Selecteer een pagina

Als ons doel van groeien, d.m.v. persoonlijke ontwikkeling en/of spiritualiteit, is van ons bewustzijn of voor sommige spirituele mensen zelfs van totale leegte is, dan creëren we opnieuw een probleem. Eigenlijk zelfs twee: ten eerste het conflict met het eigen bestaan dat we als onvoldoende ervaren waardoor een voortdurend aan jezelf werken een vereiste is.

Om dit vol te houden heb je een groep gelijkgestemden nodig en idealiter ook een goeroe die bevestigen dat je op de goede weg bent, dat je vorderingen maakt – die natuurlijk nooit genoeg zijn. Uiteindelijk wacht de beloning mits je met volle inzet aan jezelf blijft werken.

Als je werkt aan je groei met als doel sneller te groeien dan is dat alsof je een kind zo snel mogelijk een volwassene wilt laten worden. Je leert het als een volwassenen te denken, te praten en te handelen en je isoleert het of laat het alleen in een bepaalde groep kinderen spelen waar iedereen zo snel mogelijk moet groeien. Misschien geef je het hormonen. Wat kan je daarvan verwachten, in het beste geval een arme kerel die geen echte kindertijd heeft gehad waardoor hij daar altijd naar zal blijven zoeken. In het slechtste geval een monster. Het is niet toevallig dat veel spiritueel zoekenden buiten hun eigen groep grote problemen ondervinden om iets van hun leven te maken. Dat is niet te wijten aan de slechte wereld maar aan de afstand die ze hebben van de werkelijkheid. De werkelijkheid, dus wat wij zijn en wat we ervaren, het leven zelf is de eigenlijke bron van onze groei.

Een verdere ontwikkeling van het bewustzijn is inderdaad mogelijk, maar het is een natuurlijk proces. Deze ontwikkeling is duurzamer naarmate we meer in overeenstemming zijn met het nu in ons aanwezige bewustzijn. Die overeenstemming heeft tot gevolg dat we samen met dit bewustzijn groeien, zonder aan sneller groeien te hoeven denken.

Persoonlijke of zoals je wilt spirituele ontwikkeling of groei is niets anders dan de ontwikkeling van het bewustzijn zelf, de verwerkelijking van het bewustzijn. Het bewustzijn ontwikkelt zich (de wikkels gaan ervan af of zoals je wilt alle vooroordelen en belemmerende overtuigingen gaan ervan af) van zelf. En wij zijn een deel van deze ontwikkeling.

Wat we nodig hebben , als we al iets nodig hebben, is niet dat we harder groeien; wat we nodig hebben is niet een beter bewustzijn; wat we nodig hebben is de overeenstemming met dat wat er is, met de werkelijkheid waarin we leven en met onze reacties erop. Dat sluit de aanvaarding in van ons bewustzijn zoals het nu is.

Wil je meer weten of ervaren omtrent mijn insteek van systemische werken met familie- trauma- en L.I.P. (levensintegratie proces) opstellingen neem dan contact met me op en je kunt veelal al snel terecht.