Selecteer een pagina

De navelstreng doorknippen. Mijn eerste belangrijke opvoedkundige daad toen mijn dochters , Sandra en Ellen, geboren werden. Een eenvoudige handeling. Iedere vader die het een keer gedaan heeft weet hoe het voelt. Die taaie navelstreng geeft weerstand, je geeft meer druk op de schaar en dan, met een zacht scheurend geluid –  ben je er door heen.

Ik werd uitgenodigd door de verloskundige om dit o zo belangrijke ritueel te voltrekken. Mijn dochters scheiden van de moeder. Na 9 maanden zijn ze los van elkaar. En werd ik voor dit simpele gebaar gefeliciteerd door de verloskundige en de kraamverzorgster. Ik stond er wat bedeesd bij en zo moeilijk was het nou ook weer niet.

Het doorknippen van de navelstreng is ook een symbolisch gebaar. Negen maanden groeit de baby dankzij de verbinding met je vrouw via de navelstreng. Nu is die verbinding verbroken en zal je baby zich op een andere manier moeten voeden.

Na het doorknippen van de navelstreng hoef je als vader niet zo heel veel te doen. Je vrouw zal ook in deze eerste fase van het leven van je kind daar de meest aangewezen persoon voor zijn. Hormonen in zowel haar lijf als dat van de baby zorgen voor een onmiddellijke veilige omgeving waarin voeding en hechting geregeld zijn.

Jouw rol is hierin niet alleen het geven van de fles. Jij zorgt voor een veilige omgeving voor je vrouw en kind waarin die voeding en hechting plaats kan vinden. Ik was er maar druk mee om na de geboorte van mijn dochters boterhammen te smeren, sinaasappels te persen en thee te zetten voor Miny. Boodschappen doen, bezoek ontvangen, beschuit met muisjes te smeren. De baby uit het bedje halen en naar moeders brengen, Zij voedde Sandra en later Ellen. Ik ondersteunde bij de verzorging.

Een pasgeboren baby heeft zijn vader niet zo hard nodig.

Een baby heeft behoefte aan voeding, slaap, warmte en liefde. Al die dingen worden op gang gebracht met het hormoon oxytocine en dat is overvloedig aanwezig bij je vrouw. Laat de natuur het maar regelen. Jij kunt je concentreren op andere dingen. Zoals zorgen voor je vrouw – of zorgen dat er voor haar gezorgd wordt.

Jouw tijd komt nog wel.

Want er zijn in het leven van je kind regelmatig momenten dat je opnieuw de navelstreng – figuurlijk – door zult moeten knippen. De moeder is er in eerste instantie op gericht is om een veilige omgeving te creëren voor jullie kind. Jouw rol is het om het kind vanuit die veilige wereld de buitenwereld in te begeleiden. Je knipt de navelstreng tussen je vrouw en je kind door als je je kind leert fietsen. Of als je hem of haar voor het eerst naar school brengt. Weg vanuit de veilige omgeving van de moeder. Op naar een nieuwe omgeving, waar het zich toe moet verhouden. Spannend en groot, maar ook leuk en avontuurlijk.

Mannelijke energie is krachtig en naar buiten gericht. Die energie heeft je kind nodig om met vertrouwen de buitenwereld in te gaan. Dat is spannend. Je kind zal soms liever bij je vrouw blijven, veilig en bekend. Jij bent de poort naar de buitenwereld. En als je je kind laat weten dat je achter hem staat, vol vertrouwen en met liefde, maar ook met duidelijkheid en daadkracht, dan zal die buitenwereld minder bedreigend zijn. En zal hij het avontuur er van in gaan zien.

Dat doorknippen is soms iets kleins, soms groter. Soms moet het abrupt, soms dan het langer duren. Wanneer de baby de bloedsomloop tussen zich en de moeder heeft gestopt en er geen bloed meer doorheen gepompt wordt. De navelstreng heeft dan haar functie heeft verloren.

Zo kun je het later ook doen. Kijk goed naar je kind. Luister goed naar je kind. Als het totaal geen interesse heeft in leren fietsen, zul je nog even moeten wachten. Maar sta klaar met je figuurlijke schaar als je voelt dat het goede moment is aangebroken. Jij vangt hem op als hij valt en moedigt hem aan als hij het even niet meer ziet zitten. En als hij valt troost je hem. En je gaat weer door.

En als hij toevallig met zijn bebloede knieën naar je vrouw rent voor troost, laat dat dan vooral toe. Zij biedt in dat geval de veiligheid van thuis, jij bent het avontuur in de buitenwereld.

Je hoeft niet hetzelfde te kunnen of te bieden. Concurreren met je vrouw is zonde van je energie. 
Pak je eigen rol en vervul die met verve. Schaar en pleisters paraat houden!

En mocht op de een of andere manier het anders lopen dan je had gewild of verwacht dan biedt systemisch werk misschien een uitkomst. Om te onderzoeken waar en waarom jouw energie blokkeert of juist naar een andere of tegenovergestelde richting gaat in het uitvoeren van het doorknippen van de navelstreng, keer op keer op keer. Om meer in je mannelijke kracht te komen en te vertrouwen in je man en vader zijn.